Skip to content

Kennis maken met Sophia A-Tjak-Hiwat

Sophia is in Suriname geboren en op 15 jarige leeftijd in haar eentje naar Nederland gekomen. Ze is een hartpatiënt sinds haar 12de en in Nederland kon ze een goede medische behandeling krijgen, dit was toentertijd in Suriname uitgesloten. Ze heeft dit te danken aan haar broer Renwieg die erop stond dat ze naar Nederland kwam voor een behandeling. Ze herinnert zich de eerste tijd als een zware en eenzame periode met veel ziekenhuis opnames. Maar tevens werd ze heel liefdevol opgevangen in Nederland en bouwde ze o.a. met haar therapeut Tineke Coffeng, die haar begeleide en een ademhalingstherapie gaf een fantastische band.

Tineke en haar ouders betaalde haar vliegticket, zodat ze afscheid kon nemen van haar moeder in Suriname die een jaar nadat Sophia in Nederland was ernstig ziek werd.

Natuurlijk dacht ze erover na om in Suriname te blijven maar haar moeder stond erop dat ze terugging. Haar vader zou alleen achterblijven met 6 (van de 13) kinderen onder de 18 en met nog een ziek kind erbij zou dit te veel worden. Het was heel moeilijk voor haar haar moeder achter te laten. Eenmaal terug in Nederland overleed haar moeder en kreeg ze weer alle steun van Tineke en haar ouders die zich over haar ontfermden en ondersteunden bij dit grote verlies. Zij zorgden ervoor dat Sophia voogdij kreeg en daardoor begeleid op kamers kon gaan wonen. Ze verwachten niks terug van haar behalve dat ze wilden dat ze de school afmaakte. Later heeft ze hun terug kunnen helpen, iets waar ze heel dankbaar voor is.

Van een angsthaasje dat ze door haar ziekte was geworden en de eenzaamheid die ze in haar jeugd gevoeld heeft, is ze ontwikkeld tot een sterke inspirerende vrouw die altijd klaar staat voor de anderen. Door haar persoonlijke ervaringen kan ze zich goed inleven in het lijden van anderen en hun daarbij ondersteunen. Zo heeft ze via het project Wijksafari Bijlmer de kans gekregen de Syrische vluchteling Wissam aan te nemen als haar zoon. Dit was een zeer verrijkende ervaring voor haar. 

Ze is altijd heel actief geweest in haar buurt en in 2013 richtte ze Stichting Congada op om haar werk in de gemeenschap te formaliseren. Ze werkt nauw samen met haar 5 kinderen om haar doelen te bereiken. Via de stichting geeft Sophia trainingen in empowerment aan vrouwen en kinderen. Naast de stichting heeft ze ook een catering bedrijf en ze runt een kinderkook cafe waar ze kooklessen geeft aan kinderen en ook volwassen.

Stichting Congada heeft tevens deelgenomen met een pilot-groep aan ons Europees project Trainers voor de Toekomst. Zo heeft Sophia haar kennis vergroot. Ze was hier heel erg enthousiast over, heeft er veel van geleerd en haar netwerk verder uitgebouwd.

Haar levensmotto: leven vanuit dankbaarheid en er zijn voor de ander.

Dit had ze al meegekregen als kind in Suriname, ondanks dat haar ouders zelf 13 kinderen hadden waren ze heel sociaal en stonden ze altijd klaar om anderen te helpen.

Vandaag de dag is het gezin uitgegroeid tot 200 mensen, 13 kinderen, 61 kleinkinderen (Sophia zelf heeft er 5), 118 achterkleinkinderen en zo’n 20 achter achter kleinkinderen. Kortom een groot feest als ze samenkomen.

Sophia je bent een geweldige inspiratie voor ons en we zijn heel trots op jou! Bedankt voor al jouw inzet.

Back To Top